Излекувайте кръвно и сърцебиене с чубрицаЧубрица – една подправка, която присъства във всяко домакинство за овкусяване на ястията, но пренебрегвана като лечител.

Почти всеки отглежда чубрица в двора, а дори и на терасата си. Тя е намерила приложение за овкусяване на гозбите, но освен това е и мощен „доктор“. За лечебни цели се използват връхната цъфтяща част, която се събира по време на цъфтежа на билката.

Чубрицата е едногодишно тревисто растение, което има четириръбесто, силно разклонено и доста твърдо стебло. Листата са разположени едно срещу друго и са прикрепени за стъблото чрез къси дръжцици. Цветовете на билката са събрани в групички. Те са скрити в пазвата листата и имат червеникав цвят. Самият плод има овална форма и се рапада на четири малки орехчета. Чубрицата цъфти през летния сезон.

Лечебни рецепти с чубрица
Лечебни рецепти с чубрица

Чубрицата е силно разпространено растение в страната ни. Както казахме, подправката се отглежда в домашни условия от векове, но може да се срещне и в диво състояние. Дивата чубрица вирее по планинските клонове.

Ефикасно лечение с чубрица се прилага при високо кръвно налягане, главоболие, хрема, кашлица, сърцебиене, катари на лигавицата на стомаха и червата и други. В листата на билката се съдържат камфен, мирцен, карвакрол, тимол и други. Етеричното масло тимол, което се съдържа в чубрицата има силни противогъбични и антисептични свойства. Листата на растението съдържат ценни за тялото витамини и минерали, като калий, желязо, цинк, калций, манган, селен, магнезий, витамините А, С, В, тиамин и други.

Рецептите за лечение с чубрица, които ви предлагаме са следните:

1. Запарка от чубрица при ускорено сърцебиене и настинка – няколко стръка от билката се нарязват на ситно. От тях се взимат 2 супени лъжици и се заливат с 500 милилитра вода. Запарката трябва да престои 2 часа, а след това се прецежда. Лечебната запарка се пие преди консумирането на храна, по 3 пъти на ден, по винена чашка.

2. Отвара от чубрица при виене на свят, главоболие и високо кръвно налягане – в съд се налива 300 милилитра вода, която се слага на котлона да кипне. Към нея се прибавя супена лъжица сушена билка. Сварява се само за 5 минутки и се премахва от котлона, прецежда се. Разделяте лечебният еликсир на 3 части и приемате всяка една преди хранене. За да постигнете трайни резултати при лечението с чубрица, трябва да го продължите 10 дена. После правите почивка от 5 дена и отново започвате да пиете отварата още 10 дена. Следва почивка от още 5 и последен прием на отварата още 10 дена (общо трябва да имате 3 приема по 10 дена). Ако отварата ви влияе добре и здравословното ви състояние е се нормализира, може да пиете от нея по тази схема 6 поредни месеца. После обаче задължително направете почивка от 30 дни. Ако смятате, че все още имате нужда от лечение може да повторите приема.

loading...Добавете коментар