Кога безопасно се вдига кръвното налягане?



Кога безопасно се вдига кръвното налягане?

кръвно наляганеКръвното налягане се вдига и сваля често по необясними причини. Това може да се случи както през деня, така и през нощта. Не винаги, обаче тези колебания на стойностите са опасни за здравето. Има моменти, в които няма как да кръвното налягане да остане непроменено. Това не трябва да ви тревожи и да ви кара да тичате веднага в лекарския кабинет.

Напълно в реда на нещата е да се получат малки изменения от порядъка на 20-тина пункта. Ето някои традиционни ситуации, които със сигурност ще повишат кръвното ви налягане.

Когато тичате, за да не изпуснете тролея или пък бързате, за да не закъснеете за работа. Ето ви една основателна причина да си вдигнете кръвното. Съчетайте го с нервите, които се появяват, докато си представяте какво ще каже шефа, като види в колко часа идвате на работа.

При тичането неминуемо ще ви се ускори пулса, което води до повишаване на кръвното налягане. Надбъбречните жлези интензивно отделят адреналин, провокирани от стреса, което също повишава стойностите на кръвното.

Страхувате се от нещо

Много често срещан проблем е да вдигате кръвното си налягане, защото съзнавате, че сте се запътили към зъболекарския кабинет, а в същото време изпитвате панически страх от манипулациите там.

Тренировки

Когато провеждате някаква интензивна тренировка, няма как да запазите кръвното си в нормални стойности, заради напрежението, което се оказва върху сърцето.

Употреба на кафе или енергийни напитки

Кофеинът въздейства на надбъбречните жлези, които произвеждат по-голямо количество адреналин. Той кара кръвоносните съдове да се свият, а в следствие на това, кръвното налягане се повишава.

Дълго седене с кръстосани крака

Кръстосването на краката притиска кръвоносните съдове и стресира стените им. В следствие на това се повишава и кръвното налягане.

Проблем е, когато кръвното прекалено дълго остане по-високо от допустимото. За следене на стойностите, специалистите успешно използват холтер за кръвно налягане. Когато установите подобна тенденция, потърсете личния си лекар за консултация.

 

 

 

 

loading...



Добавете коментар