Шипка – царицата на билкитеШипка – това е една от най-популярните билки в страната ни, която се използва с лечебна цел от древни времена.

Шипката е многогодишен бодлив храст, който е силно разклонен. Листата на растението са дребнички имат кръгла форма. Цветовете на билката са бели или розови. Те могат да бъдат единични или събрани в малки групички. Плодовете на шипката са червени, месести. Те са пълни с космати семенца. Шипката цъфти през май и юни месец, а плодовете и узряват есенно време.

Лечение със запарка и вино от шипка
Лечение със запарка и вино от шипка

Казахме, че билката е силно разпространена из България. Може да я намерите почти на всяка поляна, из храсталаците, близо до пътищата и по склоновете на планините. За лечебни цели се използват най-вече плодовете на шипката. Узрелите шипки съдържат много голямо количество от ценния за организма витамин С. Тя е източник и на други витамини – Е, Д, К и А. Минералите, от които изобилства плода на растението са манган, магнезий, калций и калий. В нея се съдържат още въглехидрати, малко количество мазнини и протеини и ябълчена киселина.

Отварите, които се приготвят от шипка се препоръчва при борбата с настинки, грип, треска, за укрепване на организма след тежко боледуване, диария, жълтеница, чернодробни заболявания, възпаление, камъни и пясък в бъбреците, кръвоизливи, сърдечно-съдови заболявания, бяло течение, проблеми с белите дробове, пречистване на организма от токсини, срещу задържане на течности в тялото, депресия, облекчава болките при менструален цикъл, безсъние, болки в ставите, нервност, стрес, тревоги и други.

Лечебен чай от шипка може да се приготви от прясно набрани плодове. Те могат да се използват в сушено състояние. За целта след набирането на шипките, те трябва да се почистят внимателно и да се премахнат всички изсъхнали или такива с тъмни петна плодове. После се разрязват на две части и се изчистват от семките. Измиват се с питейна вода и се слагат върху вестник на слънце. След като вече са изсъхнали добре се прибират в съд и се затварят плътно.

Предлагаме ви следните рецепти за лечение с плодове от шипка:

1. Лечебна запарка от шипка – в 250 милилитра вряла вода се добавят супена лъжица шипки. Запарва се и след 60 минути се прецежда. Изпива се на един път. На ден можете да пиете по 2 такива запарки.

2. Рецепта за лечебно шипково вино – в 4 литра хладка вода разтваряте 1 килограм захар. Към течността добавяте 500 грама шипки. Виното се слага в затворен сън, на който правите дупка и мушкате маркуч, за да може да диша. Шипките се държат на топло за около 20 дена (за толкова време трябва да ферментират). След като са ферментирали, прецедете шипковото вино. От него се пие по 2 винени чаши на ден, по време на хранене.

Оценете статията
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.