Лечение с корени и листа на дива ягодаАроматната дива ягода ражда малки вкусни плодове, които в прясно състояние са много ценна храна за здравето на човек, но листата и корените на това растение също притежават лечебни качества.

Дивата ягода е многогодишно тревисто растение, на което стеблата са пълзящи и леко окосмени. Тези стъбла се вкореняват в земята с малки и къси кафяви коренчета. Листата на билката са леко назъбени и имат яйцевидна форма. Те са закрепени на стеблото с дълги дръжки. Цветовете имат красив снежно бял цвят. Разположени са на върха на разклонените дръжки. Плодовете на дивата ягода имат червен цвят, те са сочни и много вкусни и ароматни.

Лечение с корените, листата и плодовете от дива ягода
Лечение с корените, листата и плодовете от дива ягода

Дивата ягода е едно растение, което е силно разпространено в страната ни. Може да се срещне почти на всяка поляна, скрито под храсталаците. За лечебни цели се използват не само малките червени плодчета покрити с много семки, но и листата и корените на растението.

Коренът от дива ягода се използва кръвопречистващо и пичогонно средство. Отвари от него се препоръчват при кожни заболявания, пясък или камъни в бъбреците, подагра, ечемик на окото и други. Листата на растението са известни със способността си да разширяват кръвоносните съдове и да понижават високото кръвно налягане. Отвари от листата се препоръчват още и за забавяне на сърдечния ритъм, за успокояване на нервната система и срещу бяло течение. Специалистите препоръчват консумацията на пресни плодове от дива ягода, като средство за понижаване на високо кръвно налягане, при язва на дванадесетопръстника и стомаха, атеросклероза, запек, маточни кръвотечения и диария.

Рецептите за лечение с дива ягода, които ви предлагаме са следните:

1. Отвара от сушени корени на дива ягода – в 1 литър вода се добавят 25 грама предварително наситнени корени от билката. Лековитата отвара се вари 15 минути, изчаква се да изстине при стайна температура и се прецежда. На ден се приема по 3 пъти, като едната доза за прием е равна на винена чашка.

2. Лечебна запарка от листата на горска ягода – с 250 милилитра гореща вода се залива 1 супена лъжица наситнени листа от билката. Запарката се изкисва 3 часа и чак след това се прецежда. На ден се пие по 3 пъти по винена чаша.

3. Чай от сушени ягоди – с 250 грама гореща вода се заливат 2 супени лъжици сушени плодове. Чая се прецежда. На ден можете да изпивате по 2-3.

Лечение с корени и листа на дива ягода
2 (40%) 2 vote[s]
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.