Червен кантарион и седефче при треска и маларияМалария е заболяване, което днес е характерно за субтропичните и тропичните райони, но до средата на 20 век се е срещало и в България.

В превод от италиански малария означава „лош въздух“. Това заболяване се причинява от вътреклетъчни паразити, които са от рода на Plasmodium. Рода комари, които разнасят заразата след ухапването си са Anopheles.

Маларията е заболяване, което може да се „внесе“ във всяка страна. Това най-често става при прибирането на ухапан индивид в страната си. Заразяването може да стане при преливане на кръв или при бременност, майката пренася заразата върху бебето.

Билките на помощ при малария
Билките на помощ при малария

Симптомите, които причинява заболяването малария изпотяване, втрисане и много висока температура. Пристъпа при малария се повтаря, но много зависи от кой вид е заболяването. Лекарска намеса е задължителна, защото много от случаите водят до кома или смърт при заразени по-малки деца.

Билковите отвари, които ще ви предложим могат спомогнат лечение и да облекчат пристъпите и треската при малария:

1. Билкова смес при малария – в съд се смесват нарязано равно количество от билките (около 2 стръка) червен кантарион, листа на люляк, корен от жълта тинтява, водна детелина (горчивче). Заливате тези билки с 500 милилитра вода и варите отварата за 20 минутки. Преди да започнете приема и трябва да прецедите. Приема се студена, 3 пъти на ден по кафена чашка. Изпивайте количество час преди ядене или час след него.

2. Билкова смес от червен кантарион и пелин при малария – на ситно се нарязват 7 стръка от червения кантарион. Смесват се със ситно нарязан стрък от пелин. Заливат се 500 милилитра вода и се варят на тих огън за 20 минутки. След готовност прецедете. От отварата се пие 3 пъти на ден час преди хранене по кафена чашка.

3. Билкова отвара от седефче при малария – в 500 милилитра вода се добавят 15 грама от билката. Отварата се вари за 20 минути, сваля се от котлона, изчаква се да се утаи и после се прецежда. Отново се пие 3 пъти на ден, час преди хранене по кафена чашка. Давайте на болния студена отвара.

loading...Добавете коментар