Билкови отвари при епилепсияЕпилепсия е едно от най-разпространените неврологични заболявания, което предизвиква повтарящи се епилептични припадъци.

За жалост статистиката показва, че днес един на 100 души страда от това заболяване. Епилепсията е известна още от древността, но по онова време смятали, че тези хора са обладани от зли духове и поради тази причини те получавали пристъпи. В миналото епилептиците били арестувани и затваряни в затвора. Днес има държави, които все още вярват в това.

Главните причини за епилепсията са строго индивидуални, но най-често тя е проява след инфекция на главния мозък, при тежка травма на главата или в случай на туморно образувание. Специалистите са на мнение, че заболяването е наследствено, при раждане е има риск бебето да получи пристъп.

Билкови отвари при епилепсия
Билкови отвари при епилепсия

При епилептиците има „огнище“ в мозъка, което предизвиква припадъците. В някои от случаите преди пристъп заболелият има халюцинации. Има много видове припадъци, но главно те се делят на 2 типа – парциални и фокални. Парциалните се делят на два подтипа, които са пти мал и гранд мал. При първият тип (пти мал) епилиптика просто „застива“ на едно място за няколко секунди. Тук той може дори да не разбере, че е получил пристъп, защото пристъпа е много кратък и след „събуждане“ продължава с вършената от него работа. Епилептичният пристъп гранд мал също се описва със „застиването“ на едно място, но тук след няколко секунди заболелият започва да се тресе. В много от случаите устата се изпълва с пяна и очите се обръщат. Когато пристъпа премине индивида не помни нищо.

При фокалните видове се чувства много силно главоболие, схващане на крайниците, огромен страх и тревога. Могат да се получат и халюцинации.

Факторите, които увеличават риска от получаване на припадък са разнообразни. Най-честите причини са прекомерното стоене пред компютъра и телевизора (над 1 час). Безсънието, стреса, тютюнопушенето, прекомерното приемане на алкохол или кофеин, извършване на тежък физически труд също са рискови фактори, които водят до пристъп.

Билковите отвари, които ви предлагаме при борбата с епилепсия са следните:

1. Отвара от билката рани лист – използват се листата и корените на билката. На ситно се нарязват 10 листа и 3 корена от рани лист. Те се заливат с 500 милилитра вода и се варят 20 минути. След готовност отвара се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 75 грама. Препоръчваме приема да се извършва след хранене и нека отварата е студена и неподсладена. Важно е епилептика да избягва консумирането на люти и кисели храни, както и пиенето на алкохол.

2. Клонки от хлем при епилепсия – нарязвате 2-3 клонки от билката и ги заливате с 500 милилитра вода. Варите отварата 20 минути и след готовност я прецеждате. От нея се пие един път на ден по 80 грама.

loading...Добавете коментар