Билкови отвари при епилепсияЕпилепсия е едно от най-разпространените неврологични заболявания, което предизвиква повтарящи се епилептични припадъци.

За жалост статистиката показва, че днес един на 100 души страда от това заболяване. Епилепсията е известна още от древността, но по онова време смятали, че тези хора са обладани от зли духове и поради тази причини те получавали пристъпи. В миналото епилептиците били арестувани и затваряни в затвора. Днес има държави, които все още вярват в това.

Главните причини за епилепсията са строго индивидуални, но най-често тя е проява след инфекция на главния мозък, при тежка травма на главата или в случай на туморно образувание. Специалистите са на мнение, че заболяването е наследствено, при раждане е има риск бебето да получи пристъп.

Билкови отвари при епилепсия
Билкови отвари при епилепсия

При епилептиците има „огнище“ в мозъка, което предизвиква припадъците. В някои от случаите преди пристъп заболелият има халюцинации. Има много видове припадъци, но главно те се делят на 2 типа – парциални и фокални. Парциалните се делят на два подтипа, които са пти мал и гранд мал. При първият тип (пти мал) епилиптика просто „застива“ на едно място за няколко секунди. Тук той може дори да не разбере, че е получил пристъп, защото пристъпа е много кратък и след „събуждане“ продължава с вършената от него работа. Епилептичният пристъп гранд мал също се описва със „застиването“ на едно място, но тук след няколко секунди заболелият започва да се тресе. В много от случаите устата се изпълва с пяна и очите се обръщат. Когато пристъпа премине индивида не помни нищо.

При фокалните видове се чувства много силно главоболие, схващане на крайниците, огромен страх и тревога. Могат да се получат и халюцинации.

Факторите, които увеличават риска от получаване на припадък са разнообразни. Най-честите причини са прекомерното стоене пред компютъра и телевизора (над 1 час). Безсънието, стреса, тютюнопушенето, прекомерното приемане на алкохол или кофеин, извършване на тежък физически труд също са рискови фактори, които водят до пристъп.

Билковите отвари, които ви предлагаме при борбата с епилепсия са следните:

1. Отвара от билката рани лист – използват се листата и корените на билката. На ситно се нарязват 10 листа и 3 корена от рани лист. Те се заливат с 500 милилитра вода и се варят 20 минути. След готовност отвара се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 75 грама. Препоръчваме приема да се извършва след хранене и нека отварата е студена и неподсладена. Важно е епилептика да избягва консумирането на люти и кисели храни, както и пиенето на алкохол.

2. Клонки от хлем при епилепсия – нарязвате 2-3 клонки от билката и ги заливате с 500 милилитра вода. Варите отварата 20 минути и след готовност я прецеждате. От нея се пие един път на ден по 80 грама.

Билкови отвари при епилепсия
Оценете статията
loading...Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.