Волски език – лек за черен дроб и далакЧудната отвара от билката волски език ще ви избави от чернодробните заболявания и болежките в далака.

Другите имена, с които хората наричат това растение са биволски език или еленов език. Билката волски език се среща из дъбовия пояс над 1400 метра надморска височина. Растението обича главно влажните, сенчестите и каменисти места скрити из дъбовите гори.

Волският език многогодишно тревисто растение, което има доста късо коренища. Зелените листата на билката са големички. Те достигат дължина до 60 сантиметра и широки около 7 сантиметра. Те са голи и имат доста къса дръжка. Наредени са от двете страни на средната жилка.

Лечение с волски език
Лечение с волски език

За лечебни цели в народната медицина се използва надземната част на билката волски език. Лековитите листа се берат и изсушава през дните на октомври. Тогава спорите, които се намират в долната част вече са придобили кафеникав цвят. Листата са източници на слузни и дъбилни вещества, аминокиселини – глутаминова, аспарагинова и други.

Изсушаването на волски език става на хубаво проветриво и сухо местенце. Билката може да бъде използвана при болести на далака, бронхити, чернодробни заболявания, хроничен нефрит, проблеми с пикочните органи и други. Тези чудодейни листа имат уникалната сила да облекчат болките и да успокоят кашлицата, благодарение на веществата, които се съдържат в тях.

Рецептите за лечение с волски език, които ви предлага са следните:

1. Лечение с волски език – в 1 литър питейна вода се слагат 10 грама билка и лечебната отвара се сварява за 10 минутки. От нея се изпива по чаена чаша 3 пъти на ден. Пийте чудодейната отвара докато се хтраните или преди да консумирате ядене.

2. Лечение с волски език при заболявания на далака – с 400 милилитра вряща вода се залейте 1 супена лъжица от сухара билка волски език. Оставяте лековитата отварата да се запари за 60 минути и после се прецежда. Приема се преди консумирането на храна, 3 пъти на ден, по винена чаша.

Важно – спазвайте препоръчителните дози за направата на отварите и запарките от волски език. Пийте посочените количества. При предозиране може да си довлечете неблагоприятни последици, като алергичен дерматит. Препоръчваме лечението с волски език да бъде извършвано под лекарски контрол.

Билката не се препоръчва за прием на лица под 14 години, бременни и кърмещи жени. Приемът от хора с бъбречна недостатъчност също не е препоръчителен.

loading...Добавете коментар