Чай от черна боровинка при диария и диабетПлодовете на черна боровинка ще ви избавят от диарията, а клонките и листенцата ще ви помогнат при борбата с диабета.

Черната боровинка е растение, което се среща из цялата ни страна на места от 1000 до 2000 метра надморска височина. Обича каменливите скални поляни, високопланинските пасища и иглолистните гори. Билката цъфти от месец май до месец август. Събира се през целия летен август и почти до края на септември.

Лечение с черна боровинка
Лечение с черна боровинка

Растението черна боровинка е храст, който достига височина от 15 до 50 сантиметра. Клонките на билката са ръбести, а листата по тях са наредени последователно и са с големина до 3 сантиметра. Те имат яйцевидна форма, назъбени са леко, къси са, а към върха се стесняват. Цветовете на черната боровинка имат розов цвят, който е скрит в пазвите на листата. Плодът на храстчето има синкаво-черен цвят и достига до 10 милиметра.

За лечебни цели в народната медицина се използват свежите клонки на растението и вкусните плодове. В плодовете има богато съдържание на манган, а този минерал е много важен за укрепването на костите. Те са източници и на витамини от групата В, мед, дъбилни вещества, желязо, магнезий и танини. В листата на растението има високо съдържание на витамин С, флавоноиди и дъбилни вещества.

Рецептата за чая от черна боровинка, която ще ви представим се препоръчва при диария. Той има мощен затягащ ефект и регулира работата на червата и стомаха. Ще ви предложим и втора рецепта, която оказва благоприятно влияние на организма и облекчава симптомите, които са причинени от диабета (захарната болест).

Чай от сушени плодове на черна боровинка за лечение на диария – в 2 чаени чаши вода се заливат 15 грама изсушени черни боровинки. Отварата се слага на котлона и се вари само 10 минутки. След прецежда се изпива, без да се подслажда. Препоръчваме да разделите готовото количество отвара на две части и да ги изпиете сутринта и вечерта, но задължително на гладен стомах.

Лечение на диабет с чай от клонките и листата на черна боровинка – използват се 10 грама билка, която се залива с 2 чаени чаши вода. Лековитата отвара се сварява за 20 минутки и се прецежда. Отново не се подслажда и се изпива в рамките на деня.

Оценете статията
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.