Лечебните тайни на листата и зелената обвивка на орехитеВ големите листа и зелената обвивка на орехите се крият много вещества, които ще ви избавят от редица болежки.

Орехът е дърво, което се отглежда на територията на цялата ни страна. Може да се срещне и подивяло, по чакълестите места, но това е рядкост.

Ореховото дърво достига завидната височина от 40 метра и има много разклонена корана. Листата на дървото са дълги с големина около 30 сантиметра. Те имат тъмно зелен цвят, а формата им е яйцевидна или продълговата. Цветовете на ореховото дърво са еднополови, а плодът има кръгъл цвят. Той има месеста зелена обвивка отвън, а вътре се крие „дървесната“ решетка. Вътре плода е разделен на 4 гнезда, в които се намира семето (ядката) на дървото. Ореховото дърво цъфти през месец април до месец май.

Народната медицина използва за лечение зелената обвивка на малките орехчета и листата на величественото дърво. Тези два цяра имат завидни свойства, като само някои от тях са противовъзпалителни, тонизиращо, запичащо, успокояващо, спомагащо храносмилателната система и други. Готовите отвари, тинктури, настойки и еликсири се използват за намаляване на високото кръвно или за свалянето на кръвната захар.

Листата и зелената обвивка на орехите могат да бъдат прилагани за вътрешно и външно лечение. Листата лекуват кожни проблеми, екземи, укрепват венците, за бани при рах

Лечебните тайни на листата и зелената обвивка на орехите
Лечебните тайни на листата и зелената обвивка на орехите

ит, при болки в стомаха и червата, срещу неприятното бяло течение, упоритите хемороиди, вътрешни кръвоизливи, глисти или нередовна и болезнена менструация. Зелената обвивка на орехите се използва при борбата със захарната болест (диабета) или проблеми на тялото с обмяната на веществата.

Запарка от листата, която се приема вътрешно – използват се изсушени листа, от които се взима равна супена лъжица. Заливат се с 250 милилитра вряща вода. Количеството готова запарка трябва да се изпие за 1 ден.

Чудодейна отвара, която се използва за външно лечение – в 500 милилитра вода се слагат 5 супени лъжици изсушени орехови листа. Отварата се вари 15 минути. Използва за налагането на компреси и промивки.

Лечение с пресни орехови листа – към водата във ваната добавете 10 пресни орехови листа. Киснете се в нея 15-20 минутки.

Мед и зелени орехчета срещу бронхит – измийте хубаво 40 малки зелени орехчета, изчакайте да изсъхнат и ги нарежете на 4 части. Поставете ги в стъклен съд и ги залейте с 1 килограм мед. Затворете съда и го приберете на хладно и тъмно. Нека той престои там 30 дена. Самите орехчета и меда ще потъмнеят за това време. Накрая изцедете домашния сироп от малки зелени орехчета. За лечение на бронхит взимайте от него по супена лъжица сутрин и вечер. Нека приема се извършва преди да сте се нахранили.

loading...2 коментара по “Лечебните тайни на листата и зелената обвивка на орехите

  1. мед и зелени орехчета също така помага и при проблеми с щитовидната жлеза…бях го прочела някъде и си направих,тъй като имам проблеми с щитовидната жлеза и съм на хапчета…..

Добавете коментар