Чудната билка невен спира болките в стомахаОранжевата билка невен расте почти във всяка градина и краси дома ни, но освен с тази цел, тя може да бъде използвана за лечение на болки в стомаха, спазми, подбуждане на апетита, жълтеница и други.

Невенът е билка, която достига 50 сантиметра височина и има светло зелен цвят. Растението е изправено и силно разклонено. Почти цялото е покрито с власинки. Листата, които се намират в основата на билката с малки дръжки и с продълговата форма. Тези листа, които се намират в по-нагоре са приседнали. Цветните кошнички на невена са с оранжев или жълт цвят. Те достигат диаметър от 3 до 5 сантиметра. Плодовете на красивата билка невен имат специфична миризма и са дълговидно извити. Цъфтежът на растението е от месец юли чак до октомври.

Билка невен за лечение на многобройни заболявания
Билка невен за лечение на многобройни заболявания

Лесно можете да се сдобиете с тази билка, защото тя расте из градините. Отглежда се като градинско цвете. Това прелестно растение, което е разпространено силно из цялата страна може да ви помогне да се излекувате от хиляди заболявания. От него се приготвят различни домашни мехлеми, отвари, чайове, настойки и еликсири за лечение.

За лечебна цел народната медицина използва цветовете, стръковете и листата на лечебната билка невен. Те могат да бъдат събирани през цялото време на цъфтежа на растението. Можете спокойно да си изсушавате билката, за да имате под ръка винаги когато ви потрябва.

Като жлъчегонни средства се използват листата на чудната билка невен Те могат да се прилагат за лечението на стомашни болки, спазми, болки в червата, за възбуждането на апетита, при жълтеница и други. В случай, че имате проблем с менструацията можете да си приготвите мощна домашна тинктура от билката. Отвара от билката оказва благоприятно въздействие върху нервната система. Тя има силата да успокоява, да побеждава стреса и да понижава високото кръвно налягане. Помага за подобряването на сърдечната дейност и забавя ритъма на сърцето.

Лечебната запарка от чудната билка невен се прави по следната рецепта – използват се цветовете на билката. От тях се взимат само 10 грама, които се заливат с вряла вода – 200 милилитра. Изчаквате запарката да изстине и после я прецеждате. От нея се приема 3 пъти на ден, само по 1 супена лъжица.

Тинктура от билка невен
Тинктура от билка невен

Рецептата за тинктура от невен е – използват се прясно откъснати цветове. За целта ви трябва само една шепа. Те се поставят в буркан и се заливат с 200 милилитра водка. Оставят се да престоят 14 дена и после тинктурата се прецежда. На ден се приемат по 30 капки, но разредени в чаша вода. Може да пиете от лечебната тинктура при проблеми с менструацията, гастрит или язва. Тя е много подходяща и за промивки на рани. Използва се и при възпалени очи. С нея може да се прави гаргара в случай, че имате силни болки в гърлото или парадонтоза.

loading...Добавете коментар