Полезни съвети за събирането, сушенето и направата на билкови илачиДнес ще ви дадем няколко полезни съвета за събирането, изсушаването и направата на домашните билкови илачи, с които се лекувате.

Препоръчваме, когато излезете да берете билки времето да е сухо и слънчево, а ако преди това е паднала роса е най-добре.

Събиране, сушене и направа на билкови илачи
Събиране, сушене и направа на билкови илачи

Правила за събиране на билки:

1. Събирането на стръковете, листата и цветовете трябва да се извършва само когато билката е в период на цъфтеж.

2. Подземните корените се изваждат през пролетта още преди да е започнала вегетацията. В случай, че сте пропуснали този момент може да се сдобиете с лековитите корени през красивата есен.

3. Цветните пъпки на целебните билки се берат през пролетта. Изчакайте периода когато те са силно набъбнали.

4. Зелените листа на лековитите билки се берат по време на цъфтеж или преди в неговото начало.

5. Вкусните плодове и целебните семена на билките се берат когато узреят напълно.

6. Грудките и луковиците на билките се изваждат рано на пролет или през късна есен.

След събирането на билките, те трябва да бъдат почистени старателно, като се премахнат пожълтелите листа и увредените части.

Сушенето на билките трябва да стане най-много след 6 часа от тяхното събиране. Всички набрани надземни части (стъбла, красиви цветове и стръкове) се изсушават на сянка. Не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. Сушенето на надземните части на билките приключва когато те се стриват на прах. Целебните семена и корени пък се изсушават точно под зоркото слънце (на пряка слънчева светлина). Сушенето на коренищата приключва когато се издава звук при счупване.

Приготвяне на билкови илачи:

1. Лечебен чай от билки – билките се наситняват (ако е повече от една се смесва, като се спазват зорко препоръчителните дози). Заливат се с вода и после чая се прецежда.

2. Лапи с билки – взимате билката и я смилате. После я заливате с нужното количество топла вода. Лапата е готова, когато се е получила гъста кашичка. Тя се нанася върху парче плат и се налага на болезнените зони.

3. Чудни настойки от билки – лечебната билка, от която ще приготвяте настойката се смила и се поставя в стъклен буркан. Залива се с нужното количество спирт. Буркана се затваря плътно. Стои така най-малко 7 дена.

4. Лековити отвари от билки – билката се наситнява и се залива с нужното количество вода. Нагрява се на кипяща водна баня за около 30 минутки. Бърка се без прекъсване.

5. Извлек от билки – билката се смила, залива се с нужното количество преварена и изстинала вода. Съдът, в който се намира, се затваря Оставя се да престои около 12 часа. Накрая следва прецеждането на чудодейния извлек.

6. Целебни запарки от билки – билките се наситняват, поставят се в съд и се заливат с вряща вода. Загряват се до 15 минутки, но трябва да се много внимателни, защото запарката не трябва да кипва. След охлаждането и тя се прецежда.

Препоръчваме билковите запарки и отвари да се съхраняват на хладно и тъмно място.

Надяваме се да сме били полезни с препоръките за събирането, изсушаването и приготвянето на домашни билкови илачи.

Полезни съвети за събирането, сушенето и направата на билкови илачи
2 (40%) 1 vote[s]
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.