Запарка от лековитата билка салвия при кървящи венциЗапарката от красивата билка салвия се използва за изплакване на устната кухина и за лечение на кървящи венци.

Билката носи различни имена, като най-често използваните са градински чай, рожково биле, божигробски босилек и теменче. Преведено от латонски „salveo“ означава лековит. Лечебната билка салвия достига височина до 60 сантиметра и представлява малък храст, който цъфти с прелестни лилави цветове. Тя се използва в кулинарията, защото има силен и много приятен аромат.

Запарка от билка салвия за лечение на кървящи венци
Запарка от билка салвия за лечение на кървящи венци

Много хора отглеждат билката в домашни условия. Тя обича слънчевите места в градината и не изисква много поливане. С лечебна цел се използва салвия официналис. В листата и се съдържа етерично масло, алкалоиди, дъбилни вещества, витамин Р, киселините – хлорогенова, урсолова и олеанолова. Свойствата, които притежава целебната билка салвия са кръвоспиращо и противовъзпалително.

Освен за лечението на кървящи венци билката е подходяща за употреба при косопад или заболявания на дихателната система. Чай от билката облекчава симптомите при менопаузата, подобрява съня, пие се при депресия, силно главоболие, тежка умора, подобряване на паметта и облекчава менстуалните болки. Отвара от салвия се използва за спиране на сърбежа при ухапване от насекоми, за бързото заздравяване на рани и за лечение на кожни заболявания.

Запарката от красивата билка салвия, която ще ви предложим се използва за измиване на устната кухина, за лечението на афти в устата и за спирането на кървенето на венците. Използват се изсушените листа на билката, около 1 шепа. Те се заливат 500 милилитра гореща вода и се оставят да киснат така поне 3 часа. С готовата лечебна запарка се прави гаргара, ако я използвате за почистване на устната кухина. Ако я използвате за спиране на кървенето на венците, потопете малко памучно тампонче в нея и с него обтривайте леко венците и небцето.

Различните отвари, запарки и чайове от красивата и лечебната билка салвия не се препоръчват за използване от малки деца, бременни жени или кърмачки.

loading...Добавете коментар