Връзката между стрес, природни антиоксиданти и болестиПриродни антиоксиданти са вещества, които се борят с вредните продукти в организма и ни предпазват от заболявания.

Каква е връзката между природните антиоксиданти, как да си ги набавим от храната, как да преборим стреса с тяхна помощ и как те ни пазят от болести ще разясним в следващите редове.

Мощните природни антиоксиданти
Мощните природни антиоксиданти

Стресът при всеки от нас е предизвикан от различни последици, но в днешно време главните причинители за него са притесненията на работното място, финансови и семейни проблеми и тревоги заради близки хора. Няма значение каква е причината за неговото „отключване“ на всеки от нас той се отразява по един и същ начин, а именно предизвиква неблагоприятни физиологични проблеми и ни разболява.

Когато се притесняваме към мозъка се изпраща сигнал за паника и човек започва да диша тежко и учестено. Всички мускули се стягат, а сърцето увеличава темповите си на биене много повече от нормалното. Кръвното започва да се покачва, а кръвта достига до мозъка много по-бързо. Стане ли стреса хронично заболяване, всекидневното повишено кръвно вреди на вените и артериите. Хормоните на напрежението завишават нивата на холестерола в кръвта, а това допринася до оформянето на плака. Тази плака „запечатва“ артериите, а това може да предизвика внезапен инсулт.
Когато стреса е хроничен имунната система на човек отслабва и всички проблеми водят до заболяване. Заради завишеното ниво на кръвната захар диабета ви е в „кърпа вързан“. Неблагоприятните кисели, гастрит, язва, болки в ставите и гърба са все заболявания, при които един от главните виновници е стреса.

В следствие на ежедневното напрежение и надвисналия стрес, казахме че имунната система намалява своите защитни сили. Когато организма поема „допустимо“ количество стрес произведените от него лимфоците се справят сами с вирусите и бактериите, които ни разболяват. Когато обаче стреса ни е в повече тези лимфоците не могат сами да преборят болежката.

Алкохолът, тютюнопушенето, нездравословното хранене, дишането на замърсен въздух, напрежението и стреса спомагат за „натрупването“ на свободни радикали в организма. Тези свободни радикали спомагат на заболяванията да се развиват, а антиоксидантите защитават организма. Ако консумираме повече природни антиоксиданти ще помогнем на тялото да се пребори със свободните радикали и така ще намалим риска от заболявания.

Най-мощните природни антиоксиданти, които могат да ни предпазят от болести са:

1. Къпини, малини, ягоди и боровинки – това са вкусни и любими плодове, които изобилстват от антиоксиданти, фибри, витамини и минерали.

Природни антиоксиданти
Природни антиоксиданти

2. Броколи – не са ни от любимите, но в тях се съдържа мощният антиоксидант, който се нарича индол-3-карбинол. Той намалява до минимум риска от ракови заболявания.

3. Домати – любими на всички, а и много полезни. В тях се съдържа природният антиоксидант наречен глутатион, който подобрява функциите на имунната система.

4. Червено грозде – отново един от любимите плодове на хората. В него се съдържат кверцетин и ресвератрол, които „убиват“ свободните радикали. Спомагат за подобряването на функциите на кръвоносните съдове. Гроздето е много полезно за сърцето, пази ни от рак, инсулт и стомашна язва.

5. Чесън – няма как да го пропуснем, той е едно най-старите средства за лечение, които познаваме. Има уникалната сила да улавя свободните радикали и да предпазва максимално добре кръвта от съсирване.

6. Спанак – в него се съдържа антиоксиданта наречен лутеин. Язте спанак, за да запазите зрението перфектно за цял живот.

7. Морков – те съдържат бета-каротин, а той ни пази от заболявания на сърцето и рак.

Консумирайте тези храни, богати на натурални антиоксиданти, за да се преборите със стреса, който отключва хиляди заболявания. Нека бъдем здрави, благодарение на поетата от нас храна.

loading...Добавете коментар