Връзката между стрес, природни антиоксиданти и болестиПриродни антиоксиданти са вещества, които се борят с вредните продукти в организма и ни предпазват от заболявания.

Каква е връзката между природните антиоксиданти, как да си ги набавим от храната, как да преборим стреса с тяхна помощ и как те ни пазят от болести ще разясним в следващите редове.

Мощните природни антиоксиданти
Мощните природни антиоксиданти

Стресът при всеки от нас е предизвикан от различни последици, но в днешно време главните причинители за него са притесненията на работното място, финансови и семейни проблеми и тревоги заради близки хора. Няма значение каква е причината за неговото „отключване“ на всеки от нас той се отразява по един и същ начин, а именно предизвиква неблагоприятни физиологични проблеми и ни разболява.

Когато се притесняваме към мозъка се изпраща сигнал за паника и човек започва да диша тежко и учестено. Всички мускули се стягат, а сърцето увеличава темповите си на биене много повече от нормалното. Кръвното започва да се покачва, а кръвта достига до мозъка много по-бързо. Стане ли стреса хронично заболяване, всекидневното повишено кръвно вреди на вените и артериите. Хормоните на напрежението завишават нивата на холестерола в кръвта, а това допринася до оформянето на плака. Тази плака „запечатва“ артериите, а това може да предизвика внезапен инсулт.
Когато стреса е хроничен имунната система на човек отслабва и всички проблеми водят до заболяване. Заради завишеното ниво на кръвната захар диабета ви е в „кърпа вързан“. Неблагоприятните кисели, гастрит, язва, болки в ставите и гърба са все заболявания, при които един от главните виновници е стреса.

В следствие на ежедневното напрежение и надвисналия стрес, казахме че имунната система намалява своите защитни сили. Когато организма поема „допустимо“ количество стрес произведените от него лимфоците се справят сами с вирусите и бактериите, които ни разболяват. Когато обаче стреса ни е в повече тези лимфоците не могат сами да преборят болежката.

Алкохолът, тютюнопушенето, нездравословното хранене, дишането на замърсен въздух, напрежението и стреса спомагат за „натрупването“ на свободни радикали в организма. Тези свободни радикали спомагат на заболяванията да се развиват, а антиоксидантите защитават организма. Ако консумираме повече природни антиоксиданти ще помогнем на тялото да се пребори със свободните радикали и така ще намалим риска от заболявания.

Най-мощните природни антиоксиданти, които могат да ни предпазят от болести са:

1. Къпини, малини, ягоди и боровинки – това са вкусни и любими плодове, които изобилстват от антиоксиданти, фибри, витамини и минерали.

Природни антиоксиданти
Природни антиоксиданти

2. Броколи – не са ни от любимите, но в тях се съдържа мощният антиоксидант, който се нарича индол-3-карбинол. Той намалява до минимум риска от ракови заболявания.

3. Домати – любими на всички, а и много полезни. В тях се съдържа природният антиоксидант наречен глутатион, който подобрява функциите на имунната система.

4. Червено грозде – отново един от любимите плодове на хората. В него се съдържат кверцетин и ресвератрол, които „убиват“ свободните радикали. Спомагат за подобряването на функциите на кръвоносните съдове. Гроздето е много полезно за сърцето, пази ни от рак, инсулт и стомашна язва.

5. Чесън – няма как да го пропуснем, той е едно най-старите средства за лечение, които познаваме. Има уникалната сила да улавя свободните радикали и да предпазва максимално добре кръвта от съсирване.

6. Спанак – в него се съдържа антиоксиданта наречен лутеин. Язте спанак, за да запазите зрението перфектно за цял живот.

7. Морков – те съдържат бета-каротин, а той ни пази от заболявания на сърцето и рак.

Консумирайте тези храни, богати на натурални антиоксиданти, за да се преборите със стреса, който отключва хиляди заболявания. Нека бъдем здрави, благодарение на поетата от нас храна.

Оценете статията
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.