Остеопороза – най-големия враг на коститеЗаболяването остеопороза засяга костите, като предизвиква тяхното изтъняване и загуба на плътност.

Когато сте засегнати от това заболяване риска от счупвания се увеличава с пъти, защото костите са много по-крехки. Остеопорозата бива първична и вторична, като първия тип се среща по-често. „Жертвите“ на първичната остеопороза предимно са жените в менопауза, като по-застрашени са слабите дами. Мъжете разбира се не са имунизирани срещу заболяването, то засяга и тях, но много по-рядко и в по-напреднала възраст. Специалистите наричат заболяването „тиха епидемия“, защото не е съпроводено с болки и може да остане незабелязано година наред.

Враговете и приятелите на заболяването остеопороза
Враговете и приятелите на заболяването остеопороза

Както се разбира остеопорозата е заболяване, което засяга хората в напреднала възраст и вие може да се „имунизирате“ срещу него, ако следвате няколко лесни препоръки за заздравяване на костите.

Всички знаем, че витамините и минералите спомагат за здравината на костите. Не е нужно да приемате таблетки, за да си ги набавите, това може да стане чрез консумацията на храна. Когато говорим за здравината на костите веднага се сещаме за калция, защото той е един от основните минерали, който се грижи за здравината им. И все пак само той не е достатъчен. Заедно с него в организма трябва да попада достатъчно количество магнезий, защото то помага на калция да се „движи“ в организма.

Витамин Д също е много важен елемент, който подобрява здравината на костите. Него можете да си набавите, като излагате тялото си на слънце. Все пак трябва да сте внимателни, не излизайте навън, когато слънцето е най-силно. Само 20-тина минути на слънце са достатъчни да си набавите нужния витамин Д на организма, за да предпазите максимално костите си от изтъняване.

Спортът е здраве, този факт няма как да оспорим. Физическата активност, макар и в минимална степен спомага за нарастването на костната плътност. Спортовете, които ви предлагаме са скачане на въже, бягане, тенис и дори танци. Ако все пак нямате време или не ви се спортува можете да се разходите из природата, да изкачите стълбите, а не да използвате асансьора и да отидете на работа пеша, вместо с колата.

Остеопороза - заболяване на костите
Остеопороза – заболяване на костите

Храните, които можете да си похапване, за да се предпазите от остеопороза са вкусни и любими. Препоръчваме да включите в седмично си меню поне 2 пъти риба. Увеличете приема на ягодите, магданоза, соята, бадемите, сините сливи, стафидите, фурмите и боровинките. Доматите, спанака, цвеклото, копривата, овесените ядки и лукът също са добри приятели на костите.

Враговете на костите са алкохола и цигарите, намалете количеството им доколкото е възможно. Те намаляват костната плътност и риска от заболяването остеопороза се увеличава с пъти. Препоръчително е да намалите и консумацията на солта, защото тя спомага за „изхвърлянето“ на калция, който е попаднал в организма.

Ето как с малко навременна промяна в хранителния режим вие ще можете да се погрижите за здравината на костите си и да намалите риска от остеопороза до минимум.

Остеопороза – най-големия враг на костите
3.5 (70%) 2 vote[s]
loading...One thought on “Остеопороза – най-големия враг на костите

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.