Лечение със синя или жълта тинтяваИ синя и жълта тинтява са две билки с уникална лечебна сила, за която ще ви разкажем в следващите редове.

Жълтата тинтява е билка с доста дълъг корен, който отвън е кафяв, а когато се разреже има жълт цвят (от вътре). В първите две години от живота си билката билката образува листна розетка. През третата година от нея израства високо стебло, по което са наредени срещуположни листа. В пазвите на листата са разположени световете на билката, които имат красив жълт цвят. Билката се среща в Пирин, Рила, Стара планини и Родопите. Тя обича каменливите склонове и влажните места. Тя е обявена за защитен вид, защото е пред изчезване.

Лечение с жълта тинтява
Лечение с жълта тинтява

За лечебни цели от билката жълта тинтява се използва само корена, който трябва да бъде изсушен веднага, след изваждане, за да не ферментира. Тази билка е една от най-горчивите и притежава апетитовъзбуждащо свойство. Тя е уникален лек за добро храносмилане, анемия, глисти, запек, отпадналост, след прекарано тежко заболяване, запек и други.

Синята тинтява е многогодишно тревисто растение, което има изправено стебло с дължина до 50 сантиметра. Листата, които се намират в основата на билката са събрани в розетка. Цветовете на растението са скрити в пазвите на листата, които се намират по-нагоре. Билката се разпростира планинските области, поляните и храсталаците. Отварата от билката е подходяща при борбата с пролетната умора, стомашни болки, безапетитие, анемия. отпадналост, туберкулоза, гръдна болест и други.

1. Лечебна рецепта с билката жълта тинтява при лошо храносмилане и диария – тик се използва екстракт от корена, който се изстисква. От него се взимат по 15 капки 3 пъти на ден.

2. Отвара от жълта тинтява – наситнявате корени от билката. Взимате от тях само чаена лъжичка и ги заливате с 500 милилитра вода. Варите корените в продължение на 15 минутки, сваляте от котлона изчаквате да изстине и прецеждате. Приемате от нея 3 пъти на ден по кафяна чашка.

3. Отвара от жълта тинтява при загноясали рани – горната отвара може да се използва за налагане на компрес при загноясали рани.

Лечение със синя тинтява
Лечение със синя тинтява

4. Отвара от синя тинтява – с 500 милилитра вода се заливат 15 грама предварително наситнена билка. Варите в продължение на 15 минутки, изчаквате да изстине и чак тогава прецеждате. Приема се около 30 минутки преди консумирането на храна, 3 пъти дневно по кафяна чашка.

loading...Добавете коментар