Билка пресечка за стимулиране на апетитБилка пресечка има силата да стимулира апетита ви, но това не е единствената и тайна, с нея можете да лекувате редица заболявания, които ще ви представим в следващите редове.

Бенедиктински трън е другото име на чудната билка пресечка, която можете да срещнете на територията на цялата ни страна. Билката обича тревистите и каменливите места. Силно разпространена е в Струмската долина, Източни Родопи и Странджа планина.

Отвара за лечение с билка пресечка
Отвара за лечение с билка пресечка

Чудната билка пресечка е едногодишно или двугодишно растение, на което коренът е вертикален и доста разклонен. Стъблото на билката достига височина от 40 сантиметра, като то също е силно разклонено и на места е полегнало. Листата на бенедиктинския трън са изрязани, назъбени и бодат. Кошничката на растението се намира на върха му и е заобиколена от от листенца. Вътрешните листенца на пресечката завършват с красив бодил. Цветовете на растението имат жълт цвят, а плодовете са цилиндрични с хвърчилка. Тази така наречена хвърчилка е съставена от десетина назъбени четинки.

В съдържанието на бенедиктинския трън има лактон кницин, смоли, дъбилни и слузни вещества.

За лечебни цели в народната медицина се използват стръковете и листата, които се намират на върха на целебната билка пресечка. Те се събират при разпукването на първите цветове, което се случва юни и юли месец.

Различните отвари от билка пресечка се използват за възбуждане на апетита, за облекчаване на кашлицата, за добро храносмилане, при жлъчни болежки, при чернодробни заболявания и други. Плодът на билката терапефтичен ефект и се препоръчва при нервни заболявания, при възпалителни процеси на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, бронхиална астма.

Лечебна отвара от билка пресечка можете да си направите по следната рецепта – в 400 милилитра вода се добавят 5 грама изсушена билка. Отварата се вари най-много 10 минути и после се прецежда през ситна цедка. Всеки ден се взима по 3 пъти, като дозата за един прием е равна на супена лъжица.

Можете да използвате билката и за външна употреба, като за лечение се използва пресния сок от нея. Той може да се прилага за лечение на бавно зарастващи рани.

Важно – хората, които страдат от заболявания на бъбреците да не приемат отварата.

Оценете статията
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.