Билка пресечка за стимулиране на апетитБилка пресечка има силата да стимулира апетита ви, но това не е единствената и тайна, с нея можете да лекувате редица заболявания, които ще ви представим в следващите редове.

Бенедиктински трън е другото име на чудната билка пресечка, която можете да срещнете на територията на цялата ни страна. Билката обича тревистите и каменливите места. Силно разпространена е в Струмската долина, Източни Родопи и Странджа планина.

Отвара за лечение с билка пресечка
Отвара за лечение с билка пресечка

Чудната билка пресечка е едногодишно или двугодишно растение, на което коренът е вертикален и доста разклонен. Стъблото на билката достига височина от 40 сантиметра, като то също е силно разклонено и на места е полегнало. Листата на бенедиктинския трън са изрязани, назъбени и бодат. Кошничката на растението се намира на върха му и е заобиколена от от листенца. Вътрешните листенца на пресечката завършват с красив бодил. Цветовете на растението имат жълт цвят, а плодовете са цилиндрични с хвърчилка. Тази така наречена хвърчилка е съставена от десетина назъбени четинки.

В съдържанието на бенедиктинския трън има лактон кницин, смоли, дъбилни и слузни вещества.

За лечебни цели в народната медицина се използват стръковете и листата, които се намират на върха на целебната билка пресечка. Те се събират при разпукването на първите цветове, което се случва юни и юли месец.

Различните отвари от билка пресечка се използват за възбуждане на апетита, за облекчаване на кашлицата, за добро храносмилане, при жлъчни болежки, при чернодробни заболявания и други. Плодът на билката терапефтичен ефект и се препоръчва при нервни заболявания, при възпалителни процеси на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, бронхиална астма.

Лечебна отвара от билка пресечка можете да си направите по следната рецепта – в 400 милилитра вода се добавят 5 грама изсушена билка. Отварата се вари най-много 10 минути и после се прецежда през ситна цедка. Всеки ден се взима по 3 пъти, като дозата за един прием е равна на супена лъжица.

Можете да използвате билката и за външна употреба, като за лечение се използва пресния сок от нея. Той може да се прилага за лечение на бавно зарастващи рани.

Важно – хората, които страдат от заболявания на бъбреците да не приемат отварата.

Билка пресечка за стимулиране на апетит
Оценете статията
loading...Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.