Лечение с ленено семе при възпаление стомашната лигавицаЕфикасно лечение с ленено семе може да прилагате при възпаление на чревната и стомашната лигавица, запек или кожни възпаления.

Ленът е растение, което се отглежда по целия свят, което достига завидната височина от 1,5 метра. Листата му дребнички, а цветчетата му имат прекрасния небесно син цвят. За лечебни цели, обаче се използват семената на това растение и маслото, което се добива от тях.

В семената има голямо съдържание на ценни за организма вещества, като някои от тях са баластни вещества, протеини, мазнини, гликоза, слузести вещества и витамини. Ненаситените мастни кисели, които присъстват в съдържанието на целебното ленено семе понижават вредния холестерол. Баластните вещества, от които изобилстват семената съдържат лигнани, за които е доказано, че предпазват от рак на гърдата и червата. Слузестите вещества, които се намират в обвивката имат силата да „събират“ водата, което води до увеличаване на съдържанието в червата. В следствие на това разтягане се предизвиква тяхното изпразване.

Ефикасно лечение с ленено семе
Ефикасно лечение с ленено семе

Ленено семе се използва за лечение на запек, увредени или раздразнени черва, кожни възпаления и възпаления на стомашната и чревната лигавица.

Важно е да кажем, че лечение с ленено семе се прилага под повишено внимание и задължително да се спазват препоръчаните дози за направата на лечебните рецепти. Дневната доза ленено семе за вътрешно лечение е 45 грама.

Рецептите за лечение с ленено семе, които ви предлагаме са следните:

1. Ленено семе, като слабително средство – вземете супена лъжица семена и ги глътнете цели или счукани с малко вода, за да ги погълнете по-лесно. Задължително след приема им изпийте още чаша (200 милилитра) вода. Не бива да приемате семената смлени, а само счукани или цели, както е описано.

2. Лечение с ленено семе при възпаление на чревната и стомашната лигавица – отново се взима супена лъжица счукано или цяло ленено семе (не забравяйте, че не бива да е смляно), което се поставя в чаша (200 милилитра) вода. Когато то набъбне се изпива отварата и веднага след приема се пие още една чаша вода. Тази отваза се пие 2 пъти на ден.

3. Лечение с ленено семе на кожни възпаление – с чаша гореща вода се заливат 40 грама ленени семена, разбърква се на кашичка. Лечебната кашичка се налага върху парче марля. На засегнатото място се налага влажно-топъл компрес. Добре е той да се слага 2 пъти на ден, за да има по-голяма ефективност.

Винаги спазвайте правилото да изпивате чаша вода, след вътрешния прием на отварите, защото ако не го правите може да се проявят странични ефекти. Страничните ефекти, които се проявяват при неспазване на дозите и препоръките са болки в гърдите, затруднено преглъщане и повръщане. Ако не изпивате достатъчно количество вода по време на лечението набъбналите семена могат да причинят задушаване.

Тези рецепти за лечение с ленено семе не бива да се прилагат улцерозен колит или пък болестта на Крон. Не прилагайте лечение с ленено семе на деца под 12 години.

loading...Добавете коментар