Тинктура от хвойна при инфекция на пикочните пътищаПредлагаме ви рецепти от хвойна, които може да използвате при инфекция на пикочните пътища и за пречистване на бъбреците.

Хвойната е многогодишно тревисто растение. То е вечнозелен храст, който достига височина до 3 метра. Листата на билката приличат на шило, защото са остри в края и са разперени нагоре. На външен вид храста прилича на пирамида. Плодовете, които ражда растението са синкавочерни и имат кълбовидна форма. Те са покрити с восъчен налеп. Хвойната цъфти от месец май до месец юни. Семената на билката обаче узряват чак през есенните месеци на другата година.

Хвойната се разпростира по планинските склонове над 1700 метра надморска височина. Тя предпочита сухите и каменисти почви. За лечебни цели в народната медицина се използват малките кръгли плодове на растението.

Тинктура от хвойна при инфекция на пикочните пътища
Тинктура от хвойна при инфекция на пикочните пътища

Лечебните свойства на растението са пикочогонни и патогонни. Тази билка има силата да пречиства кръвта, спомага при слюнкоотделянето, подобрява храносмилането, грижи се здравето на стомаха и червата и пречиства бъбреците. Отварите в народната медицина от хвойна се използват при хронично възпаление на бъбреците, при чернодробни заболявани, при възпаление на пикочния мехур, неврози и хроничен ревматизъм.

Лечебна запарка от хвойна се приготвя по следната рецепта – в 250 милилитра вряла вода се прибавят 20 броя узрели плодчета от билката хвойна. Запарва се за 3 часа и после се прецежда. Цялото количество отвара се изпива за един ден на малки глътки.

Тинктура от плодове на хвойна – плодовете на растението се изплакват под течаща вода много добре (премахват се всички наранени плодчета). Сипват се в стъклен буркан от 1 литър. Заливат се със смес от 505 алкохол (като можете да използвате водка или домашна ракия) и 50% вода. Течността трябва да покрива лечебните плодчета. Буркана се запечатва плътно с капачка, за да не влиза никакъв въздух. Тинктурата се държи на тъкмо и хладно място за 5 дена. Всеки ден тя трябва да бъде разклащана. След изминаването на 5 ден, тинктурата се изважда и с помощта на блендер се смила всичко. После отново се връща в буркана, затваря се и стоя още 4 седмици. След изминаването и на този период, следва прецеждането през тензух на илача. Съхранява се отново в стъклен съд на хладно. Приема се инфекция на пикочните пътища. На се взимат по 8 капки, под езика 3 пъти на ден.

Лечебната тинктура не бива да се приема повече от 4 поредни седмици. Ако я използвате по-дълго време рискувате да си навлечете напрежение върху бъбреците. Тинктурата не се препоръчва за прием от бременни жени, кърмачки, от хора с проблеми на кръвната захар. В случай, че се приемат други лекарства е добре да се посъветвате със специалист дали можете едновременно с тях да пиете и тази лечебна тинктура.

От хвойновите плодчета във Франция се приготвя ароматна ракия, поради липсата на лозя. Плодчетата на растението се използват и в кулинарията. Когато се намачкат имат мек смолист аромат. Клонките на билката пък се използват за опушване на шунка и сьомга.

loading...Добавете коментар