Три рецепти с мед срещу катарактаКатаракта е заболяване, което засяга очите и нарушава зрението на индивида.

Катарактата се нарича още „старческо перде на окото“. Заболяването причинява затъмняване на лещата на окото, а от там зрението на засегнатия се влошава. В повечето случаи засяга по-възрастите хора над 60 години, но не е изключено пердето са се появи и при по-младите.

Рисковите фактори, които играят важна роля за затъмняване на естествената леща са силна светлина или проблеми с метаболизма на лещата, тютюнопушенето, прекомерното пиене на алкохол и диабета. В самото развитие на заболяването не се проявяват симптоми. То прогресира бавно, но славно. Когато заболяването е в по-напреднал стадии симптомите вече са на лице. Най-често страдащите от катаракта се оплакват от замъглено зрение, силна чувствителност на очите към ярка светлина, трудно четене, двойно виждане, намалено цветоусещане и слабо нощно виждане. При катарактата не се усеща болка или промени във външния вид.

Домашно лечение на катаракта с мед
Домашно лечение на катаракта с мед

Често за отстраняването на „пердето на окото“ хората прибягват до операция, но ние ще ви предложим няколко рецепти с мед, които могат да „отменят лягането ви на операционната маса“.

Рецепти с мед срещу катаракта:

1. Мед и преварена вода – разредете мед и преварена вода в съотношение 1:3. От получените домашни капки се капват 2 капки в засегнатото око 3 пъти на ден. Когато окото привикне малко към капките започнете да намаляте съотношение, докато достигнете 1:1. Капките се капят 20 поредни дни и после се прави почивка от 10 дена. В случай, че все още имате перде на окото може да повторите процедурата. Важно е да отбележим, че всеки ден се правят нови капки, в никакъв случай не се използва сместа от предния ден.

2. Мед и мащерка срещу катаракта – използват се 100 грама от прясната билка, които се наситняват. Към мащерката се прибавя 1/2 килограм мед. Сместа се оставя за престой от 7 дена на тъмно. От нея се консумира 3 пъти на ден по чаена лъжичка.

3. Мед и топла вана при катаракта – смесвате в малка купичка чаена лъжичка топла вода и още толкова домашен пчелен мед. Сместа слагате на котлона на водна баня за 5 минути. С тази смес ще правите компреси на засегнатото око, като напоявате памучен тампон в нея и го поставяте на върху зоната. Наложеното тампонче се държи само 5 минути върху окото. Препоръчително е да прилагате метода преди сън. Лечението е с различна продължителност за всеки.

loading...Добавете коментар