Пчелен мед – лекарство от древносттаИзключителните лечебни качества на вкусния пчелен мед са били известни на хората още в древността, макар тогава науката да не е толкова напреднала.

В миналото, а и днес, медът е наричан „еликсир на младостта“ и “ храна на боговете, даваща вечна младост“. Още в древен Египет меда е използван, като храна и лекарство за почти всяко заболяване. Те ги използвали за лечение на рани, проблеми с очите, жлъчката, черния дроб, сърцето и други.

Малко известно е, че не само меда е използван за лечебни цели, но и пчелите. Труповете на умрелите или убитите пчели били изгаряни и пепелта от телата е използвана за налагане на компреси или косопад. От пчелите се е приготвял и лечебен чай, който се е пиел от хора със стомашно-чревни заболявания, при болезнена менструация или безплодие.

Лечение с пчелен мед
Лечение с пчелен мед

Богато и разнообразно съдържание на ценни вещества прави меда толкова ценно лекарство, което се бори с почти всяко едно заболяване. В неговият състав влизат въглехидрати, алуминий, телур, кобалт, силиций, хлор, натрий, сяра, калций, йод, желязо, манган, фосфор, диастоза, инвертаза, каталаза, глюкооксидаза, белтъчини и азотни вещества. В медът има изобилие на витамини, като В6, В2, В1, С, никотинова и пантогенова киселина. В „лекарството“ се съдържат етерични масла, лимонена, ябълкова, оксалова, винена и млечна киселина.

Едни от основните свойства на лечебния пчелен мед са противовъзпалително, коронарноразширяващо, спазмолитично, реценеративно, отхрачващо, антибактериално, противокашлично и интибиотично.

На вашето внимание ще предложим няколко лечебни рецепти с пчелен мед, които са се използвали още в древността:

1. Отстраняване на перде на очите с пчелен мед – приготвя се разтвор от 40 грама пчелен мед и 15 милилитра дестилирана вода. Преди сън от разтвора се капват по 2 капки в окото. Към този лек можете да добавите и 3-4 капки лимонов сок, за да подсилите положителното му въздействие. Процедурата не е никак приятна, защото след капването на домашните капки се чувства парене и дразнене на окото. Лечение продължете, докато пердето „падне“.

2. Пчелен мед при перде на очите – в 150 милилитра топла вода разтваряте 60 грама пчелен мед. Капват се по 2 капки всяка вечер преди сън в засегнатото око. Лечението продължава до пълно излекуване.

Лечебен чай с пчелен мед
Лечебен чай с пчелен мед

3. Пчелен мед срещу запушен нос – взимат се захаросан мед, колкото грахово зърно и се поставя в запушената ноздра. Стои се легнал със силно наклонена глава. Стои се така, докато захаросаните топчета се стопят.

4. Пчелен мед за лечение на запек – всяка вечер пийте отвара от супена лъжица мед, разтворен в чаена чаша топла вода.

5. Лечение на невроза с пчелен мед – 3 пъти на ден 2 часа преди хранене изпивайте следната отвара: в чаша топла вода се разтваря 40 грама пчелен мед. Лечението трябва да продължи най-малко 2 месеца.

Трябва да кажем на всички, които обичат да пият билков чай с мед, че той не бива да се добавя в течността, ако тя е с температура над 60 градуса, защото така лечебните му сили се губят. Не слагайте мед в гореща вода, ако искате да се възползвате от лечебните му качества. 

Пчелен мед – лекарство от древността
4 (80%) 1 vote[s]
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.