Хилядите ползи за организма от консумацията на спанакВключвайте по често спанак в менюто си, защото той ще донесе много ползи за вашето добро здраве.

попай и спанакВ анимационното филмче „Попай моряка“ главният герой си похапва спанак за сила. В истинския живот листният зеленчук няма да ви помогне да уголемите мускулите си, но пък за сметка на това ще ви дари със цветущо здраве за цял живот.

Макар много хора да не предпочитат спанака за честа консумация, защото вкусът му не им харесва, той става доста ароматен, ако се прибавят малко подправки. Пък не е нужно да консумирате огромни количества от листния зеленчук, за да ви дари той със здраве, достатъчно е дневно да изяждате само една шепа от него.

Листният зеленчук наречен спанак е много богат на витамините А, К и С, манган, калций, желязо, калий и антиоксиданти. Той е един от най-подходящите зеленчуци за диета, защото в съдържанието му почти не присъстват калории.

Ползите за здравето от консумацията на спанак са:

спанак1. Предпазва от артрит, екземи, астма и сърдечни заболявания – тази му полза за организма се дължи на количеството антиоксиданти, които съдържа. Те спомагат да се намалят свободните радикали и така кръвта не позволява образуването на възпаления. За да намалите риска от тези заболявания просто похапвайте по малко спанак 2 пъти на седем дена.

2. Предпазва от развитието на рак – в него се съдържат фитонутриенти, а според изследванията те са противоракови вещества. Консумирате ли често спанак ще се предпазите максимално от рака на гърдата, стомаха, кожата или простатата.

3. Понижава лошият холестерол – редовната консумация на спанак понижава лошия холестерол, а той вреди на сърцето. Той пренатоварва сърцето, като го кара да работи да много по усърдно, за да изпомпи кръвта, а това води до покачване на кръвното. Така риска от сърдечен удар става много по-висок.

4. Подобрява зрението – в спанакът се съдържа лутеин, който предпазва очите от дегенерация, катаракта и други. Спанакът се грижи за ретината, като я предпазва, така че консумацията му е ценна за вашите очи.

5. Засилен имунитет – споменахме, че в него се съдържа полезният витамин А, а той е нужен за подсилването на организма.

spanak6. Здрави кости – съдържащия се в него витамин К се грижи за здравината на костите. Консумирайте спанак ежедновно, като защита срещу остеопороза, защото той съдържа също така и завидни количества магнезий и калций.

7. Запек – честата консумация на спанак ви предпазва от запек, защото съдържа фибри. Фибрите спомагат за доброто храносмилане.

8. Здрава кожа – можете да имате гладка, мека и здрава кожа благодарение на листния зеленчук спанак. Той съдържа ценният витамин А, който се грижи за кожата.

9. Подобряване на паметта – флавоноидите, които се съдържат в спанака спомагат за подобряването на паметта. Честата му консумация спомага за по бързо концентриране и запомняне.

Знайте, че преди да си похапнете спанак е добре да се измие хубаво. Най-полезният листен зеленчук има тъмно зелени свежи листа, този който е започнал да повяхва губи лечебната си сила.

А следващото видео ще ви представи още една полза на спанака, която ще е в полза на вашия стомах – рецепта за спанак с яйца:

loading...Добавете коментар