Важни правила за първа помощ при топлинен ударГорещото време е тук и опасността от топлинен удар е много висока, затова решихме да споделим няколко съвета за първа помощ при топлинен удар

Степента на топлинният удар и неговите симптоми са различни за всеки човек, защото зависи в колко е добро здравословното състояние и колко дълго време тялото е било изложено на жаркото слънце. Хората, които са по податливи към топлинен удар са възрастните и малките деца. Другите, които лесно могат да се „разболеят“ са хората с проблеми със сърцето, белите дробове и бъбреците.

първа помощ при топлинен удар Топлинен удар всъщност е най-тежката форма на прегряване на тялото, като се характеризира с качването на много висока температура. Другите симптоми, с които се характеризира топлинният удар могат се проявят едновременно или по отделно. Най-често наблюдаваните са: липса на изпотяване, изсъхване и зачервяване на кожата, забързан пулс, гадене и повръщане, превъзбуда, припадъци, трудно дишане и дори кома.

Взетите на време мерки при човек получил топлинен удар са от особено важно значение, защото ако се реагира правилно могат да се избегнат уврежданията на другите органи в тялото.

Първата и може би най-важната стъпка за указване на незабавна първа помощ при топлинен удар е, тяло на пострадалия да бъде бързо охладено. Това става, като го поставите на сянка, на място където е хладничко и добре проветриво. После внимателно махате дрехите му и пръскате леко със студена вода. Добре е, ако имате лед да поставите малките кубченца под мишниците и близо до слабините. Не поставяйте лед директно върху главата на пострадалия.

Ако високата температура не спада веднага потърсете лекарска помощ, защото само така ще можете да получите още информация и указания какво точно да направите, докато специалистите пристигнат до вас.

В случай, че засегнатият човек е със средна степен на прегряване на тялото мерките, които се предприемат са:

1. Завежда се на сенчесто и хладничко място, където да си почине

вода2. Приемането на много течности ще облекчи значително неблагоприятното му състояние и ще спомогне за охлаждането на тялото

3. Съблечете дрехите му, нека нищо не го затопля допълнително

4. В никакъв случай не давайте на засегнатия от топлинен удар бира за охлаждане или друг алкохол. Напитки, които имат кофеин също да не се дават на пострадалия.

При прегряване последна степен веднага се обадете на спешна помощ. Докато тя пристигне сложете пострадалия на сянка. Ако състоянието му позволява нека той да пие голямо количество течности. Може да го изкъпете със хладка вода.

Навременните мерки, които ще предприемете ще помогнат много на човек засегнат от топлинен удар, защото се предотвратяват уврежданията на органите.

Важни правила за първа помощ при топлинен удар
5 (100%) 2 vote[s]
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.