Всички бабини рецепти за шипове в петата са тукШипове в петата са едно от често срещаните заболявания, което причинява силна болка и огромен дискомфорт.

Шипове в петата се е смятало за заболяване, което засяга хората в по-напреднала възраст, но за жалост то разширява своите диапазони и засяга все по млади хора. Шиповете могат да се появят поради неправилно хранене, стари травми, ежедневно пренатоварване на организма, фамилна обремененост и изкривяване на гръбначния стълб.

Домашни лекове при шипове в петата
Домашни лекове при шипове в петата

Шиповете всъщност представляват ново костно образувание, което може да израсте не само на петите, но и на врата, гръбнака, раменете и коленете. Заболяването може да доведе до деформация на тялото и обездвижване, защото има голяма вероятност новото костно образувание да притисне кръвоносни съдове или нерв. Болката, която причиняват шиповете е с различна степен (индивидуална е всеки), наблюдават се мускулни спазми и подутини.

Бабините рецепти за шипове в петата могат бързо да облекчат болката, изпробвайте ги и сами се убедете в силата им. Ето ги и тях:

1. Рецепта за шипове в петата с картоф и камфоров спирт – сварете 1 по-голям картоф без да го белите. Намачкайте го (без да го белите, както казахме) и върху пюрето капнете камфоров спирт – 15 капки. Разбъркайте лечебната смес, която получихте. Намажете засегнатото място с олио и после нанесете лечебната смес. Отгоре завийте с найлон и превържете здраво с вълнено парче плат. Прилагайте компреса поне 7 дена, за да може болката да изчезне за дълго.

2. Зеле и оцет при шипове в петата – смачкайте листа от прясна зелка, 2-3 са достатъчни. Намокрете ги с ябълков оцет и увийте около петата. Направете компрес, за да може листата да се задържат здраво на засегната зона. С наложения компрес се преспива. За да има траен ефект от лечението, то трябва да се прилага поне 40 последователни вечери.

3. Тютюн за облекчаване на болката при шипове в петата – използва се изсушено листо от тютюн, което се налага на засегнатата пета всяка сутрин и вечер. Прави се компрес с парче памучен плат, за да може тютюневото листо да стои неподвижно. Лечението трябва да продължи поне 10 дена, за да бъде ефикасно.

Тамян при шипове в петата
Тамян при шипове в петата

4. Тамян за лечение на шипове в петата – за направата на сместа се използва бял тамян – 20 грама. Той се счуква на прах и се разделя на 3 равни части. Към всяка част счукан тамян се добавя по 30 милилитра ябълков оцет. Размества се и се разстила върху болезнената зона. Овива се с вълнен плат и се престоява цяла нощ с компреса. Лечение се повтаря 3 поредни вечери.

5. Хума за лечение на шипове в петата – взима се хума, препечена с размерите на кокоши яйце. Добавя се винен оцет, колкото да се получи каша. Със сместа се намазва засегнатата зона и отгоре се превързва с парче вълнен плат. Компреса престоява 3 часа.

6. Цвят от повет – тази билка върши чудеса при наличието на шипове на петите. Необходимо е да разбъркате цвят от повет с малко свинска мас и да го наложите върху засегнатото място. Увийте го с найлон и оставете компресът да подейства в продължение на два часа.
Повтаряйте тази процедура три пъти.

7. Вода и сол – този метод е толкова лесен за изпълнение, а има невероятен ефект.
При наличието на шипове в петата или ходилото се сипва нормално топла вода в подходящ съд и се добавя готварска сол в съотношение 2:1.
Потопете краката в солената вода и останете така един-два часа. Най-добре е да правите тази процедура вечер преди лягане.

8. Мед – този продукт го има в почти всеки дом, а дори не сте предполагали колко полезен може да ви е при наличието на шипове в петата.
Достатъчно е просто да намажете парче плат с тънък пласт мед и да го поръсите със стрита на прах морска сол. Оставете го да действа цяла нощ. Повтаряйте тази процедура в продължение на десет вечери.

9. Аспирин и аналгин – стрийте 20 аспирина и 10 аналгина и ги разтворете в 10 мл. йодна тинктура. Намажете петите предварително с мазнина, излейте от течността върху вълнен плат и го поставете на засегнатото място. Повтаряйте процедурата три вечери подред.

loading...4 коментара по “Всички бабини рецепти за шипове в петата са тук

 1. Шипа се лекува много лесно. Аз имах и на 2те пети, преди година. Бях на 25 години и понеже съм дебел се образуваха. След като нищо от изчетеното не помогна, се заговорих случайно с леля ми и тя ми каза следното:
  Сребърна монета с голям диаметър, се лепи с лейкопласт на петата и така си ходиш през деня. Вечер като се къпех сменях лейкопласта.
  Това трябва да се прави 20 дни. Много е некомфортно през деня. На 20тия ден махнах монетите и бяха почернели. Ходих да играя футбол(като преди след мач не можех да стъпвам на петата си, веднага се сковаваше и куцах) и воаля, няма помен от шипчетата, а аз не бях отслабнал. Редовно спортувам и няма помен от болките 🙂
  Като се сетя, че един спортен рехабилитатор искаше да ме праща на операция…
  Дано помогна на някой.

 2. Нуршен

  - Edit

  Reply

  Под сребърна монета какво имаш предвид железен един лв става ли

  1. Сребърната монета е от сребро, докато железният лев, както сам сте отбелязали е от друг материал.

 3. Пламен

  - Edit

  Reply

  100 сребърни лева 1943 год цар Борис не ми помогнаха !!!

Добавете коментар