Морков – най-ценният дар на природатаХипократ – бащата на модерната медицина е възхвалял оранжевият морков и е казвал, че това е една от най-полезните храни за организма.

Гален е може би най-великият лекар на XI век и той е наричал морковът златен, оранжев корен. Много далеч във времето зеленчука се използва, като антисептично средство, за лечение на глисти, против възпаления и язвички по кожата, астма, заболявания на черния дроб, воднянка и нервни разстройства.

Направените нови изследвания на морковът показват, че той е домашен лек за намаляването на високия холестерол в кръвта. Консумацията на оранжевият зеленчук предпазва организма от развитието на повечето видове рак, помага за подобряване на зрението и засилва имунната система.

Морков за здраве
Морков за здраве

Едно от последните проучвания сочат, че моркова съдържа химични съединения, които предотвратяват развитието на свободни радикали в организма. Свободните радикали разрушават клетките и така създават благоприятна среда за развитието на болести. Консумирайте моркови ежедневно и ще предотвратите образуването на тези „вредители“, които правят кожата по стара.

Ето как консумацията на морков повлиява благоприятно на организма и ни пази от заболявания:

1. Морков срещу холестерина – още в началото на 60-те години специалистите откриват, че пектинът има мощта да намали холестерина в кръвта. Учени от САЩ откриват, че пектина в морковите има силата да намали холестерина, като по нищо не отстъпва лекарствата, които се изписват с тази цел. Консумацията на оранжевият зеленчук стимулира работата на черния дроб. Яжте на ден по 2 моркова и холестерина в кръвта с от 10% до 20%.

2. Морковите и коварното и тежко заболяване рак – бета каротина в морковите придава техният оранжев цвят. Колкото по тъмен е моркова, това означава, че има по-голямо количество от ценното за организма вещество. Когато бета каротинът попадне в организма се превръща във витамин А. Направени са много експерименти, които показват благоприятното въздействие на веществото върху организма. При борбата с рака на черния дроб, дебелото черво и кожата помага бета каротина и това е научно доказано. Доказано, е че раково болните, които консумират моркови всеки ден забавят развитието на заболяването. Препоръчва се всеки ден да се изяжда по един морков, защото той ще намали риска от развитието на рак.

3. Морковите и забавянето на стареенето – казахме, че свободните радикали стимулират процеса на стареенето. Бета каротина, който съдържат морковите забавя този процес.

Накратко обобщени нещата звучат така – консумацията на един морков дневно ще ви предпази максимално от развитието на рак. Той е най-добрата храна за намаляването на лошия холестерол. Оранжевият зеленчук успешно се бори със запека. Чрез ежедневната му консумация вие подарявате здраве на очите си, като подсилвате тяхната мощ, подмадявате кожата и изглеждате перфектно без значение на колко години сте.

Морков – най-ценният дар на природата
3 (60%) 2 vote[s]
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.