Болезнените афти в устата се „изплакват“ с билкови отвариИма много билкови отвари, които могат да ви помогнат при тежката борба с болезнените афти в устата.

Афтозен стоматит всъщност са малките афтички в устата, които причиняват голяма болка при хранене. Те се намират в устната кухина и са мънички бели, червени или сивкави „петънца“, често гнойни язвички. Най-често се появяват от вътрешната страна на бузите, под или над езика или до мекото небце на сливиците. Могат да засегнат и двата пола, без значение на колко години сте, но най-често се проявяват при малките деца. Малките болезнени афти в устата „престояват“ там от 4 до 14 дена.

Билкови отвари при афти в устата
Билкови отвари при афти в устата

Афтите могат да се появят в устната кухина, ако имунната ви система е слаба, при прехапване на езика при хранене, недостиг на витамини или лоша устна хигиена. Някои заболявания също могат да предизвикат появата на афти. Приема на лекарства също може да благоприятства за образуването им. Някои пасти за зъби и продукти за изплакване на кухината, действат неблагоприятно, като изсушават лигавицата, а това увеличава риска от инфекции и може да допринесе за появата на афти в устата.

Когато афтите се появят в устната кухина храненето е затруднено и доста болезнено. Препоръчваме в такива случай да избягвате консумацията на хрупкави, кисели, пикантни и солени храни. Добре е да не дъвчете дъвки и да намалите приема на кафе и пушенето на цигари.

Билковите отвари, които ви предлагаме да използвате при борбата с афтите са следните:

1. Отвара от къпина – за направата на отварата се използват младите връхчета на билката, като от тях се взима 50 грама. Те се запарват в 1 литър гореща вода и после се прецежда. Добавяте малко сок от лимон и лъжичка мед. Разбърквате. На всеки 2 часа изплаквате устната кухина.

2. Отвара от стръковете на билката камшик – трябват ви 2 шепи от билката, които се заливат 1 литър вода. Отварата се вари, докато половината от водата изври. Прецежда се и се добавя лъжичка мед. Отново се използва за изплакване на устата на всеки 2 часа.

Семена на тученица при афти в устата
Семена на тученица при афти в устата

3. Отвара от семената на тученица – супена лъжица от семената се поставят в съд и се заливат с чаша вода. Варят се под капак за около 15 минутки, а след отстраняването от огъня отварата се оставя да покисне още 15 минути, преди да се прецеди. С готовата отвара за „изплакването“ на болезнените афти в устата се жабурите около 5 минутки 5 пъти на ден.

4. Запарка от градински чай – чаена лъжичка от билката се залива с чаша гореща вода. Оставя се да кисне за 15 минути и после се прецежда. Запарката се използва за жабурене.
Всички билкови отвари са еднакво ефикасни, изберете по ваш вкус, коя да използвате при борбата с малките афти в устата.

Ако афтите не изчезнат до 14 дена задължително се обърнете към специалист.

Болезнените афти в устата се „изплакват“ с билкови отвари
4 (80%) 1 vote[s]
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.