Перфектно зрение с похапването на любимите храниЗа да запазите перфектно си зрение до старини е нужно просто да включите в дневното си меню храни, които се грижат добре за очите.

Всеки от нас иска да запази очите си здрави за цял живот, но има доста фактори от ежедневието ни, които изключително много им вредят. Работата на компютър, честото гледане на телевизия, липсата на почивка, изкуственото осветление са все фактори, които намаляват силата на очите. Няма как да се изолираме от живота и да избягваме тези фактори постоянно, защото на много от нас работата ни е свързана с компютър, изкуственото осветление е навсякъде около нас, а за почивка почти не остава време. Задачата за запазване на острото зрение е трудна, но чрез консумирането на правилната храна, ние можем да повлияем благоприятно на очите.

Храните, които помагат да запазим доброто зрение завинаги
Храните, които помагат да запазим доброто зрение завинаги

Топ 5 на храните, които спомагат за доброто зрение са морковите, зелето, царевицата, месото на щрауса и зехтина.

Моркови за добро зрение – още малки нашите родители ни карат да ядем моркови, за да имаме „силни“ очи. Факт е, че морковите са наистина най-добрият зеленчук, който оказва положително въздействие върху зрението. Неговите ползи за очите се дължат на богатото му съдържание на бета каротин. Той спомага за запазване на доброто зрение и намалява до минимум риска от развитието на макулна дегенерация и катаракта.

Рибите и най-вече сьомгата са полезни за очите, защото в тях се съдържат ценните за организма омега 3-мастни киселини. Похапвате ли често сьомга риска от макулна дегенерация намалява с повече от 30%, а това не е малка причина да я включим поне веднъж седмично в менюто си. Тази риба предпазва окото и от така наречената сухота.

Царевицата се нарежда на 3-то място по полезност за очите и подобряване на зрението, така е добре да си я хапвате често. В сладката царевица се съдържа ценният за организма лутеин. В нейното съдържание присъства и зеаксантин, който е по-познат, като „витамин за очите“. Консумирате ли често сладка царевичка ще намалите риска от заболяването наречено катаракта. Тя спомага и за намаляването на жълтия пигмент в очите.

Месо от щрауси също спомага за запазване на зрението. При нас то не е много разпространено, и това може би ви звучи невероятно, но е научно доказан факт. То е богат източник на минерала цинк, който се грижи добре за здравето на очите. Освен това в щраусовото месо се съдържа желязо и протеини, които също носят своите ползи за цялостното здраве. Чрез консумацията на този вид месо ще намалите риска от макулна дегенерация до минимум.

Зехтинът също е много полезен за очите, защото той има силата да абсорбира хранителните вещества попаднали в организма, чрез консумацията на другите храни, които спомагат за доброто зрение.

Ето как с малка промяна в менюто вие ще се радвате на перфектно зрение за цял живот.

Оценете статията
loading...Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.