Тези симптоми издават болестите на щитовидната жлезаБолестите на щитовидната жлеза са на път да се превърнат в поредния бич на новото време

Макар симптомите издаващи болестите на щитовидната жлеза да са ясни, често пъти остават незабелязани.

През последните няколко години са се увеличили онкозаболяванията на щитовидната жлеза в световен мащаб.
Българските ендокринолози са на мнение, че бумът на болестите на щитовидната жлеза се дължи на нефтените продукти, пластмасите и пестицидите.

Болестите на щитовидната жлеза са на път да се превърнат в поредния бич на новото време
Болестите на щитовидната жлеза са на път да се превърнат в поредния бич на новото време

Всеизвестен е фактът, че щитовидната жлеза, която е с форма, наподобяваща на пеперуда се намира в предната част на шията. Макар и миниатюрна, именно тя е отговорна за редица процеси в организма като се започне от хормоните, обмяната на веществата и се стигне до промените във функциите и структурата на редица системи в човешкия организъм.

Един от почти сигурните симптоми за болестите на щитовидната жлеза са депресивните състояния, повишения холестерол и безпричинното наддаване на тегло.
Симптомите на повишената функция на щитовидната жлеза обикновено са сърцебиене, нервно напрежение, нарушения в менструалния цикъл, безпричинно отслабване и потене.
Проблемите с щитовидната жлеза могат да създадат сериозни проблеми със зачеването и износването на плода.

Симптомите, издаващи, че страдате от понижена функция на щитовидната жлеза са суха кожа, отпадналост и забравяне.
Болестите на щитовидната жлеза са на път да се превърнат в поредния бич на новото време.

Един от най-често срещаните проблеми на щитовидната жлеза е гушата, която представлява увеличение на органа, което може да бъде забелязано дори и с просто око.
Този проблем в България се дължи на йодния дефицит, характерен за тези ширини, пише ezine.bg.

Сред останалите признаци, издаващи, че имате проблеми с щитовидната жлеза са постоянната умора, вечното чувство на потиснатост и необяснима тревожност и страх.

Постоянната умора е сред типичните признаци, издаващи, че щитовидната ви жлеза е с понижена функция.
Ако, въпреки че сте спали достатъчно дълго време изпитвате умора веднага след събуждането, то задължително трябва да направите изследване на хормоните на щитовидната жлеза и TSH.

В случай, че се чувствате слаби, сякаш сте в депресия, без да има видима причина за състоянието ви, то това е знак, че нивата на щитовидните хормони не са наред.
Те са пряко обвързани с обмена на серотонин, който е отговорен за доброто настроение.
Напълно естествено е, ако нивото на този хормон е занижено да се чувствате отпаднали, вели и без настроение.

Ако напоследък тревожността и страхът са се превърнали във ваши постоянни спътници, то няма никакви съмнения, че нещо с щитовидната жлеза не е наред.
Нервността и раздразнителността са сред типичните признаци на хипертиреоидизъм.
Когато нивото на щитовидните хормони е над нормата, то останалите системи в организма започват да работят при екстремни условия.

На практика това означава, че организмът ви започва да функционира на твърде бързи обороти, а това води и до ускоряване на метаболизма и съответно загуба на тегло, без промяна в режима на хранене или начина на живот.
В резултат на експресната работа се стига до бързо изчерпване на енергията.

Тези симптоми издават болестите на щитовидната жлеза
Оценете статията
loading...Добавете коментар